Ga naar hoofdinhoud

mHealth Hackathon Brussel

Synappz heeft van 18 tot en met 20 maart deelgenomen aan de mHealth Hackathon in Brussel, georganiseerd door AdvanceHealthcare in samenwerking met Pfizer, Base, IBM en Artilium. Een zeer intensief weekend met veel mooie momenten waarbij veertien teams proberen in een ontzettend korte tijd iets moois in elkaar te ‘hacken’.

Vaak wordt er tot midden in de nacht doorgewerkt en gaan de ‘jongere developers’ met hun slaapzak midden in de werkruimte slapen. Wij waren met ons eigen team gekomen maar vaak worden teams ook ‘on the spot’ samengesteld en je leert zo veel nieuwe interessante mensen kennen. In Brussel waren de deelnemers ook vrij internationaal georiënteerd, afkomstig uit meerdere landen. Gezien het thema ‘Mobile Health’ waren er uiteraard veel teams die kozen voor een mobiele applicatie, maar het kon natuurlijk ook een mobiele website of een wearable zijn.

Zelf hebben wij dit keer gekozen voor een combinatie van een wearable met een app, genaamd ‘Willy’, waarmee de diagnose en behandeling van erectiestoornissen met psychische achtergrond significant verbeterd kan worden. Bij psychisch-gerelateerde ED vertoont een man ’s nachts namelijk wél erecties. Momenteel zijn er voor de diagnosestelling van Erectile Dysfunction (ED) nogal draconische stappen te nemen: ofwel dient de patient postzegels rond de penis aan te brengen om ’s nachts de erecties deze postzegels te laten verbreken, indicatie dat er ook echt een erectie is geweest, ofwel dient de patient aan een vervaarlijk-uitziende apparaat de ‘RigiScan’ gehangen. Beide opties die niet meer van deze tijd zijn (om nog maar te zwijgen wie überhaupt nog postzegels in huis heeft anno 2016)

Met Willy willen wij het probleem oplossen van het ’s nachts testen van erectieproblemen. Via de Wearable die de patiënt om de penis doet worden de natuurlijke erecties (indien aanwezig) ’s nachts doorgestuurd via Bluetooth naar de app. De app geeft weer hoe vaak deze erecties plaats hebben gevonden. Vervolgens kan de patiënt kiezen uit een aantal modules voor zelfcoaching, en eventueel direct contact hebben met een seksuoloog.

Een onderwerp met een ogenschijnlijk luchtig randje, doch een serieus probleem waar 450 miljoen mannen dagelijks mee te kampen hebben. We hebben serieus hard gewerkt aan ons product met als resultaat de derde prijs op de hackathon. Bovendien hebben we veel inzichten verkregen over deze problematiek, inzichten die we meenemen in de ontwikkeling van Clinicards voor ED. Of we Willy ook echt gaan maken? Er is serieuze interesse vanuit een aantal partijen. Maar zoals altijd is focus belangrijk. Wie weet zie je Willy in de nabije toekomst in de Albert Heijn.

Back To Top