Ga naar hoofdinhoud

Verbonden met jouw te vroeg geboren baby dankzij de NeoZorg app

Het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis lanceren vandaag een nieuwe app die de ouders van pasgeboren baby’s op de afdeling Neonatologie helpt bij de zorg voor hun baby. Met de NeoZorg app blijven ze, ook als ze even niet in het ziekenhuis kunnen zijn, door middel van berichten en foto’s in contact met hun baby. “Dat geeft je even die verbinding die je ook nodig hebt om alles te doorstaan en het vol te houden.”

 Verpleegkundigen kunnen via de NeoZorg app 24 uur per dag berichtjes, foto’s en video’s sturen naar de ouders, zodat zij altijd weten hoe het met hun kindje gaat. “Stel dat de baby niet in slaap wil vallen, maar een ouder moet weg om het zusje van school te halen, dan kunnen we met een fotootje laten weten dat hun baby alsnog lekker ligt te slapen”, legt kinderneonatologie verpleegkundige Maroeska Soeteman van het Maasstad Ziekenhuis uit. Ouders zijn ook erg enthousiast over de app, zeker op de momenten dat ze even niet in het ziekenhuis bij hun baby kunnen zijn. “Dan bevind je je in twee hele verschillende werelden. Hoe mooi is het dan dat je een foto krijgt van jouw kindje en een berichtje dat zijn voeding goed is gegaan. Dat geeft even die verbinding die je nodig hebt om alles te doorstaan en om het ook vol te houden”, zegt een van hen.

Alle informatie op één plek en altijd bij de hand

Daarnaast is in de app deskundige, betrouwbare en praktische informatie te vinden, die afkomstig is van kinderartsen, neonatologen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten uit het eigen ziekenhuis. “De NeoZorg app is een mooie innovatieve toepassing ”, aldus Karl Foets, directeur patiëntenzorg van Ikazia Ziekenhuis Rotterdam. “Een opname op de neonatologie afdeling heeft veel impact en brengt zorgen en onzekerheden met zich mee voor ouders. Via de app kunnen zij zich, op een voor hen handig moment, alle informatie eigen maken. Zo kunnen zij zich goed voorbereiden op de bezoeken van de arts en gerichter vragen.” 

Persoonlijk dagboek
In de app kunnen ouders ook een persoonlijk dagboek over hun baby bijhouden met de metingen, eigen foto’s en notities, en daarnaast de berichten van der afdeling. Zo ontstaat een digitaal dagboek dat kan worden opgeslagen en geprint. Ook kunnen ouders besluiten om het dagboek geheel of gedeeltelijk met familie en vrienden te delen. “De NeoZorg app stelt ook familieleden in staat om mee te leven met de kersverse ouders en hun baby in een tijd waarin zij alle steun nodig hebben, die ze kunnen krijgen. De familie kan betrokken zijn en de ouders steunen, zonder dat deze steeds opnieuw van alles uit hoeven te leggen. Dat is heel prettig”, aldus Wietske Vrijland, lid van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.

Digitale oplossingen voor moeder en kind

De NeoZorg app is ontwikkeld door Synappz Digital Healthcare naar een idee van Amsterdam UMC. “Een aantal weken geleden nog hebben wij ZwApp+ geïntroduceerd voor zwangeren, zegt Roland van der Vliet, Head of Commercial Affairs. “Nu lanceren wij NeoZorg voor ouders met een baby op de afdeling neonatologie. Het is fantastisch om te zien wat dit voor ouders en familieleden betekent zeker in tijd van corona waarin ouders niet altijd op de afdeling kunnen zijn. We hebben nu al belangstelling van bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen en uit het buitenland”.  

“Met ons onderliggende Clinicards zorgplatform zijn wij in staat om patiënten op afstand te monitoren, informeren en coachen ongeacht het type aandoening. Binnenkort komen er ook nog digitale oplossingen voor koppels die een kinderwens hebben, en voor kraamzorg. “Dan is ons aanbod voor Moeder & Kind in belangrijke mate wel compleet” aldus Van der Vliet.

Back To Top