Ga naar hoofdinhoud

Als de wolk niet roze is…

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15000 baby’s te vroeg geboren en komen op een couveuse-afdeling terecht. De opname is een ingrijpende gebeurtenis en ouders ervaren dit als een emotionele achtbaan. 

Ieder jaar vindt voorafgaand aan Wereldprematurendag (17 november) een congres plaats van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC). 

En dit jaar was er een speciale jubileum uitvoering vanwege het 40 jarig bestaan van de vereniging. Samen met het Sophia Kinderziekenhuis stond de organisatie stil bij de verschillende vormen van verdriet, rouw en verlies bij ouders op de couveuse-afdeling. Wij hebben deze bijeenkomst ondersteund en waren bij de jubileumeditie aanwezig. 

Vanuit onze ervaring met ZorgPunt weten wij goed dat een ziekenhuisopname van een pasgeboren kind een ingrijpende gebeurtenis is voor veel jonge ouders en gezinnen. Juist omdat de opname als intens wordt ervaren is van groot belang dat ouders goed worden geïnformeerd en betrokken bij hun kind. Verschillende andere ziekenhuizen in Nederland gebruiken hiervoor inmiddels ZorgPunt dat samen met Amsterdam UMC is ontwikkeld. De app heeft een handige en uitgebreide bibliotheek met deskundige en praktische informatie. De ouders worden betrokken bij de zorg door zelf de moedermelkproductie, voeding en gewicht in Clinicards bij te houden. Het unieke is dat vanuit de afdeling de zorgverleners via een aparte applicatie foto’s en persoonlijke berichten kunnen sturen naar de ouders hoe het met de pasgeborene gaat. Op dit moment wordt ook onderzocht of het mogelijk is de app te blijven gebruiken wanneer het kindje wordt overgeplaatst van het ene ziekenhuis naar het andere.

Vanwege WereldPrematuren dag op 17 november jl., konden ziekenhuizen goodiebags bij ons bestellen voor broertjes/ zusjes om ze even te verwennen als ze op bezoek komen.

Back To Top