Ga naar hoofdinhoud

Clinicards in het OLVG

In een eerder traject waarbij Clinicards post-operatief werd ingezet bij de afdeling bariatrische chirurgie bleek al dat patiënten zich veiliger voelden doordat ze op afstand gemonitord werden. Het platform haalde zelfs Nieuwsuur (https://vimeo.com/257850782).

Deze succesvolle pilot vormde de basis voor de tweede fase: onderzoeken of patiënten nu op dezelfde dag naar huis kunnen, dus feitelijk een dag eerder. “Ze bleven altijd een nacht in het ziekenhuis na de operatie, maar die overnachting voegt weinig toe voor de zorg. We gaan er een dagbehandeling van maken”, stelt chirurg Ruben van Veen van het OLVG.

Ook nu wordt Clinicards met de CheckMe Pro sensor ingezet voor het via HealthCards meten van vitale functies zoals bloeddruk, hartslag, saturatie en temperatuur. Nieuw zijn vragenlijsten op het gebied van eten, bewegen en tevredenheid over de behandeling. Met name die laatste geeft de onderzoekers inzicht in de patiëntenervaring. De bibliotheek is flink uitgebreid met allerhande artikelen over de ingreep en wat daar bij komt kijken. De artikelen, samen met de gevraagde HealthCards worden op volgorde uitgezet op het digitale zorgpad zodat deze toegewezen kan worden aan de patiënt. Gedurende het herstel wordt er middels videobellen regelmatig contact gelegd om zodoende vinger aan de pols te houden. Van Veen sluit af: “Ik geloof in e-health. Dat zal in de toekomst veel belangrijker worden, zowel voor de patiënt als voor het ziekenhuis. De kosten worden lager, de patiënt vindt het meestal prettiger, je monitort beter en het lost het probleem van het tekort aan verplegend personeel op.’”

Het onderzoek in het OLVG gaat nog dit jaar van start en duurt 6 maanden.

www.clinicards.info/peri-operatief

Back To Top