Ga naar hoofdinhoud

Clinicards – Het einde van medische apps

Soms zijn er van die momenten die de toekomst van een organisatie bepalen. Het T-model van Ford, de iPhone voor Apple. Toen wij in 2012 onze visie op mobile health vormgaven in onze eerste medische app ‘iP Plaslijst’ was slechts een deel geëffectueerd. Nu, 4 jaar en 25 medische apps later zijn we bijna zover. Met de soft launch van Clinicards lichten we al een tipje van de sluimer op.

Medische apps kunnen een significante bijdrage leveren aan de verbetering van de gezondheid. Immers, 99% van de data die een persoon genereert gebeurt buiten een klinische omgeving, dus gewoon thuis. Dat zijn data die zeer relevant kunnen zijn, maar waar zowel de patient als de zorgsector normaliter geen inzicht in heeft. De relevantie ervan blijkt ook wel aan de enorme explosie van het aantal medisch-gerelateerde apps in de App Store en Google Play Store, nu al bijna 150,000. En dat geeft meteen de makke aan: keuzestress en de versnippering van data. Want elke medische app bewaart data in een andere kluis. Hoe ga je zaken combineren?

Na 4 jaar medische apps ontwikkeld te hebben kwamen we tot de conclusie dat veel medische apps ‘iets’ willen weten van de patiënt. Dat ‘iets’ kan een pijnscore zijn, of in het geval van onze iP Plaslijst de hoeveelheid en aantal plassen, urineverlies en vochtinname. Maar via onze app ‘ReumaCoach’ willen we weten in hoeverre de reumapatiënt actief is geweest (wellicht door een wearable), hoeveel pijn er is ervaren en welke medicijnen zijn ingenomen. Wat nu als er een patiënt is die wil weten hoeveel vocht is ingenomen, en wat de activiteit is geweest? Twee apps gebruiken? Het antwoord hierop zijn Clinicards.

Een Clinicard is één functionaliteit uitgedrukt in een digitale ‘kaart’ die slechts één klinische parameter meet. In bovenstaand voorbeeld hebben we dus 6 aparte Clinicards: plassen, drinken, urineverlies (de verzameling van iP Plaslijst), pijn, activiteit en medicijnen (de verzameling van ReumaCoach). Het unieke ervan is dat deze Clinicards naar klinisch beeld van de patient eindeloos gecombineerd kunnen worden. En het blijft natuurlijk niet bij deze 6 Clinicards, de bedoeling is dat er een bibliotheek aan Clinicards ontwikkeld wordt. Elke Clinicard valt in één van de volgende  categorieën: Passive Data Collection (gekoppeld aan een sensor/wearable), Active Data Collection (zelf invoeren van data), Questionnaire, Communication (via chat en/of beeldbellen), en External Data Source (bijvoorbeeld pollendatabase).

Clinicards kunnen door de zorgprofessional samen met de patient geselecteerd worden op een webportal. De patient kan dan meteen uitleg van de zorgprofessional krijgen waarom bepaalde zaken relevant zijn om te meten. Dat verbetert ook weer een stuk communicatie. De patient download de app via de App Store en de persoonlijke geselecteerde Clinicards verschijnen automatisch in de app. Afhankelijk van de keuze van Clinicards kunnen zaken bijgehouden worden en de resultaten zijn zowel voor de patient als de zorgprofessional inzichtelijk. Uitgangspunt hierbij is dat te allen tijde de patient beslist wat er met de data gebeurt en wie inzicht in de data heeft. Dat kan op zeer granuleer niveau: Clinicard A met persoon X en Clinicard B met persoon Y. Uitgangspositie is dat de data van de patient zijn.

Data die verzameld zijn worden inzichtelijk weergegeven op de webportal zodat zowel de arts samen met de patiënt de verkregen inzichten kan bespreken. De patiënt kan ook zelf bij deze gegevens om het gezondheidsproces te analyseren.

Aangezien het gebruik van Clinicards heel erg eenvoudig is zou men kunnen denken dat het ontwikkelen van deze kaarten ook eenvoudig is. Schijn bedriegt. Een Clinicard is een geavanceerd stukje software dat aan allerlei eisen moet voldoen. Zo wordt een Clinicard altijd ontwikkeld met zorgprofessionals op dat betreffende gebied, dienen ze CE-gecertificeerd te zijn, gebaseerd op de laatste standaarden van interoperabiliteit (Zorginformatiebouwstenen, of Detailed Clinical Model) en indien mogelijk gekoppeld aan sensoren of wearables. Echter, het is een stuk minder complex om een app ‘from scratch’ te bouwen. De ICT-architectuur ligt er immers al en we kunnen daarom meteen de klinische inhoud ingaan.

Momenteel implementeren we de eerste toepassing in het Slingeland Ziekenhuis waar we op de afdeling Cardiologie Clinicards ontwikkelen voor boezemfibrilleren. Daarnaast is de private beta-versie nu beschikbaar om te kunnen testen. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Erik van der Zijden, erik@synappz.nl of 06-109 30140.

Back To Top