Ga naar hoofdinhoud

Clinicards in de praktijk: Thuismeten na operatie

Clinicards is opgezet om flexibel ingezet te kunnen worden bij een grote variëteit aan zorgoplossingen door het meten van Patient Generated Health Data. Thuismonitoring is natuurlijk ‘gefundenes Fressen’, en het OLVG zet in verbetering van de zorg door het gebruik van Clinicards na bariatrische chirurgie. En dit deel van ‘Clinicards in de praktijk een interview met Thony Ruys.

Wie ben je, wat doe je en waar doe je dat?
Thony Ruys, vierde jaars assistent van de chirurgie bij het OLVG, en richt me de komende tijd op de bariatrische chirurgie. Samen met Bart van Wagensveld (chirurg) en Christel de Raaff (AGNIO chirurgie) ben ik het project ‘ThuisVisite’ aan het opzetten.

We hebben het over Patient Generated Health Data. Gaat je dat helpen op jouw vakgebied?
Absoluut. Ik vind dat we daar te weinig gebruik van maken. Het kost doorgaans heel veel tijd en moeite om patiëntendata te verzamelen, dus als de patiënt dat zelf doet maakt het voor ons makkelijker. Bovendien, niet geheel onbelangrijk, kan hierdoor de patiënt meer betrokken worden in het zorgproces en daar zelf een bepaalde verantwoordelijk in nemen. Nu zien we slechts om de zoveel tijd een patiënt op de poli terug en als je ze zelf thuis de verantwoordelijkheid geeft om te meten dan denk ik dat dit enorm helpt.

En de angst voor teveel data?
Misschien in het begin wel, dan zal het even wennen zijn. Maar meer data betekent ook meer keuze. In plaats van dat de selectie al voor me gemaakt is en naar me gestuurd wordt kan ik nu zelf kiezen. In de huidige situatie heb ik maar twee momenten dat ik mijn patiënten zie op de poli, en nu kan ik zelf bepalen wanneer ik data bekijk, of kan ik zoeken naar trends.

En dan zijn er uitdagingen als je gaat werken met Patient Generated Health Data
Uiteraard. Ten eerste de patiënt duidelijk maken dat hij of zij iets zelf moet gaan doen en dat ook accuraat moet gaan doen, en ten tweede de nauwkeurigheid van de data zelf. Kijk, als je iets in een ziekenhuis meet via een apparaat met veel stickers erop dan weet je dat het doorgaans goede data is door de kwaliteitscontroles. Bij patiënten thuis weet je dat niet altijd en is het wellicht minder nauwkeurig. De vraag is in hoeverre mindere nauwkeurig een probleem oplevert, want je hebt wel veel meer data. Daar zal een balans in gezocht moeten worden.

Toen liep je tegen Clinicards aan. Wat vond je interessant daaraan?
Ik was op zoek naar technologie om mijn idee te verwezenlijken. Ik kwam er al snel achter dat het bouwen van een compleet mHealth platform een dure aangelegenheid is. Niet alleen het ontwikkelen zelf, maar ook het onderhoud. Zeker in de gezondheidszorg zijn er strikte eisen voor veiligheid en privacy die je niet zomaar kunt opzetten. Het is dan niet haalbaar om dit voor elk idee of elke app die je hebt te gaan ontwikkelen. Ik zocht dus naar een platform waarbij de basis reeds gelegd was. Clinicards bleek deze basis te hebben en door de modulaire opbouw ervan kunnen we deze nu volgens onze eigen wensen en eisen op- en uitbouwen. Bovendien is alles op het gebied van privacy en veiligheid goed geregeld.

Clinicards in de bariatrische chirurgie, hoe moet ik dat zien?
Het eerste idee noemen we ‘ThuisVisite’, waarbij patiënten na hun operatie thuis hun vitale parameters gaan meten en eenvoudig een videogesprek met hun arts kunnen hebben. Dit bestaat uiteraard al voor COPD en andere chronische aandoeningen, maar ik denk dat dit op mijn vakgebied ook zeker kan bijdragen aan de kwaliteit van zorg. In de huidige situatie ligt een patient na de operatie ter observatie in het ziekenhuis waarbij de verpleegkundige drie keer per dag de bloeddruk, temperatuur, hartslag en zuurstofsaturatie meet. De patiënt vult dit aan met een pijnscore. Voor al deze parameters hebben wij Clinicards ontwikkeld zodat deze thuis ook gemeten kunnen worden. De patiënt wordt, net zoals nu gangbaar is, na één dag naar huis gestuurd maar wel met een dienst waarbij we hen op afstand kunnen monitoren.

Dus de patiënt gaat zelf meten?
Wij hebben de Clinicards gekoppeld aan een sensor die de patient meekrijgt vanuit het ziekenhuis. Deze sensor, de Bodimetric, is zeer eenvoudig in het gebruik, meet in één keer de vier vitale parameters en stuurt deze vervolgens naar de betreffende Clinicards. De patient hoeft alleen nog zelf de pijnscore via de VAS-Clinicard in te vullen. Wij zien op een web-dashboard de waardes terugkomen en kunnen eenvoudig een videoconsult opstarten indien noodzakelijk.

Welke resultaten verwacht je?
We verwachten dat de patiënt een verhoogd gevoel van veiligheid gaat ervaren. Het gevoel van extra veiligheid leidt dan hopelijk ook tot betere patiënttevredenheid over de zorg die ze krijgen vanuit het OLVG. Bij het slagen van deze eerste fase gaan we in een opvolgend project onderzoeken of de patiënten ook daadwerkelijk eerder naar huis kunnen door gebruik te maken van deze dienst met Clinicards. Vooralsnog ga ik het bestaande zorgproces niet aanpassen, behalve de extra drie dagen zorg op afstand thuis, en concentreer ik me op patiënttevredenheid. Overigens, als we dat voor elkaar krijgen hebben we al winst vind ik.

Maar gaan de zorgkosten dan niet gewoon omhoog?
Ja, in de eerste fase van het plan ‘betaal’ je dus voor extra tevredenheid, het gevoel van veiligheid bij de patiënt. Daar gaan de zorgkosten niet van omlaag. Je hebt wel een patiënt die zich veiliger en meer tevreden voelt. In het tweede deel van het plan zit natuurlijk de winst voor de zorgkosten. Immers, als patiënten eerder naar huis gaan is er een hogere doorloopsnelheid van bedden en dus al heel snel lagere kosten voor het ziekenhuis. Maar ook als alleen het eerste deel zou slagen zou het voor mij al een succes zijn. Natuurlijk wordt dan de business case complexer omdat we dan moeten gaan kijken in hoeverre het gevoel van extra veiligheid opweegt tegen de kosten.

En wie gaat dat betalen?
Dat blijft altijd een uitdaging en ik ben nog bezig om dat in kaart te brengen, maar het is ofwel de zorgverzekeraar, ofwel het ziekenhuis. Als een ziekenhuis een vast bedrag voor een behandeling krijgt en door het inzetten van deze dienst meer capaciteit krijgen is de winst voor het ziekenhuis, en lijkt het logisch dat het ziekenhuis ervoor gaat betalen. Als een ziekenhuis variabele kosten vergoed krijgen aan de hand van het aantal ligdagen heeft de verzekeraar er baat bij en zal de vergoeding daar vandaan moeten komen.

Tot slot, hoe verloopt het project en wat is de planning?
Het samen met Synappz ontwikkelen van de Clinicards en de koppeling met de Bodimetric sensor loopt voorspoediger dan ik had verwacht. In slechts 7 weken hebben we 5 kaarten ontwikkeld die we nu aan het testen zijn, en is de sensor gekoppeld. We zijn nu intern aan het testen. In februari wil ik gaan starten met de eerste fase waarbij we in een half jaar 80 patiënten gaan includeren. Daarna, bij gebleken succes, starten we de tweede fase op.

Meer info over dit bijzondere project, contacteer Erik van der Zijden (erik@synappz.nl)

Back To Top