skip to Main Content

Clinicards. Het einde van medische apps.

De volgende revolutie in Mobile Health, Clinicards. Zie het als je eigen medische app blokkendoos waarmee je oneindig veel combinaties kunt maken voor een persoonlijke medische app, geheel opgezet voor de behoeftes van de patiënt. Een ongekend inzicht in de gezondheid van de patiënt. Veilig en makkelijk in gebruik.

Elke medische app is anders. Omdat elke patiënt dat is.

Patient Generated Health Data

Voor goede zorg is betrouwbare en volledige data van de patiënt een absolute vereiste. Immers, deze vormen de basis van de diagnose, interventiebepaling en verdere behandeling. Zorginstellingen blinken uit in manieren om deze klinische informatie te kunnen verzamelen.

Maar dat is slechts een fractie van de data die verzameld kan worden. Sterker nog, aangetoond is dat slechts een klein deel van de data die een patiënt genereert in een ziekenhuis wordt verzameld. Het merendeel gebeurt buiten de ziekenhuismuren, in het dagelijks leven van de patiënt. Deze gegevens noemen we ‘Patient Generated Health Data’ en samen met de data in het Ziekenhuis Informatie Systeem toont dit het totaalbeeld van de patiënt.

De markt heeft de laatste 5 jaar handig ingespeeld op deze trend door de ontwikkeling van medische apps. De alom-vertegenwoordiging van de smartphone binnen vrijwel elke bevolkingsgroep zorgt ervoor dat deze apps altijd binnen handbereik zijn. Ook kunnen medische apps handig gebruik maken van de talloze sensoren in de smartphone (of gekoppelde ‘wearables’ ), waardoor nieuwe mogelijkheden van dataverzameling ontstaan. Door dit inzicht verkrijgt de patiënt meer regie over haar eigen gezondheid. Probleem opgelost, zou je zeggen. Maar de komst van medische apps heeft voor nieuwe uitdagingen gezorgd. Met bijna 260.000 medische apps in de App Store en Google Play is het vaak moeilijk door de bomen het spreekwoordelijke bos nog te zien.

CC_overview_2019

De uitdaging met huidige medische apps

clinicards_oncologie

Moeilijk vinden van de juiste app

Het vinden van ‘de juiste app’ wordt steeds moeilijker. In de App Stores vinden we bijvoorbeeld hardloop-apps tussen ECG-apps.

Kwaliteit en veiligheid niet gewaarborgd

Er is weinig bekend over de kwaliteit en veiligheid van deze apps. Vragen over wat er met de data gebeurt en hoe de veiligheid daarvan is geregeld blijven vaak onbeantwoord. Dit levert (terecht) de nodige kopzorgen op voor de ICT-afdelingen van ziekenhuizen.

Combineren van apps

Het is moeilijk om van verschillende ontwikkelaars apps te combineren, omdat de data van elke app slechts binnen de omgeving en database van die specifieke app beschikbaar zijn.

Hoe werken Clinicards?

Gebruik van Clinicards in een ziekenhuis kan in drie stappen. Bijvoorbeeld bij de afdeling cardiologie.

Personaliseer

De arts of verpleegkundige selecteert samen met de patiënt de Clinicards die een ECG en de activiteit bijhouden. Daarnaast wordt aan de patiënt gevraagd een digitaal hartdagboekje voor klachten bij te houden. Via de questionnaire-Clinicard wordt tot slot gevraagd de CHA2DS2–VASc score te bepalen.

Registreer

De patiënt houdt middels de app de benodigde gegevens bij. Sommige daarvan zullen automatisch via een sensor bijgehouden worden, andere dienen handmatig ingevoerd te worden. De gegevens zijn op een veilige wijze afgeschermd voor buitenstaanders en de patiënt kan te allen tijde beslissen met wie de gegevens gedeeld worden.

Interpreteer

De arts en patiënt kijken samen naar de verzamelde gegevens middels een webportaal. Onregelmatigheden in het ECG in combinatie met verzamelde klachten en activiteit kunnen leiden tot levensstijlaanpassingen of anderzijds (klinische) interventies.

clinicards_circle

Het Clinicards platform bestaat uit drie onderdelen:

De (native) mobile applicatie voor de smartphone

 • Menustructuur voor eenvoudige toegang tot de functionaliteiten
 • Clinicard-overzicht met de geactiveerde Clinicards
 • Meldingen voor actiegerichte notificaties
 • Inzicht in de patiëntendata middels grafieken
 • Koppelingen met externe bronnen zoals bijvoorbeeld HealthKit van Apple
 • Agenda-functionaliteit
 • Slimme bibliotheek met relevante artikelen

Website voor het beheren van de Clinicards en het bekijken van de patiënten data

 • Patiëntenoverzicht met visualisatie van de resultaten uit actieve Clinicards
 • Selecteren van Clinicards, inclusief informatie over de betreffende Clinicard
 • Inzicht in de patiëntendata middels grafieken

Backend voor het opslaan en verwerken van de gegevens

 • Organisatorisch: Synappz is gecertificeerd voor ISO 27001 (International IT Security Standard), NEN 7510 (Informatiebeveiliging in de zorg).
 • Server hosting: Alle Europese data worden gehost in volledig gecertificeerde datacentra in Nederland en kunnen niet ter beschikking komen van buitenlandse autoriteiten (US Patriot Act). Deze datacentra zijn uitgerust met de meest geavanceerde beveiligingssystemen.
 • Dataopslag en -transport: Toegang via OAuth 2.0 en transport middels het versleutelde TLS protocol. Opslag middels 3 gescheiden databases versleuteld via AES256.
  Backend gecontroleerd middels diverse (penetratie) testen en ethical hacking door Deloitte ‘Securing Medical Apps’

Meer weten of aan de slag?

Wij vertellen je graag meer over Clinicards, de ziekenhuizen die dit al gebruiken en onze visie op de toekomst. Als je meteen aan de slag wilt, geef je dan op voor Private Beta Tester.

Back To Top